Pazarcık Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Pazarcık Ziraat Odası > Haberler > TARLA BİTKİLERİNDE PAS VE SEPTORİA

TARLA BİTKİLERİNDE PAS VE SEPTORİA

İLÇEMİZDE BULUNAN TARIM ARAZİLERİ KONTROLLERİNDE BUĞDAY VE ARPA DA PAS VE SEPTORİA HASTALIKLARINA RASTLANMIŞ OLUP MÜCADELE KONUSUNDA ÇİFTÇİLER BİLGİLENDİRİLMİŞTİR.

SARI PAS (PUCCİNİA STRLİFORMİS F. SP. TRİTİCİ) Pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler. Hastalığın oluşması için optimum sıcaklık 10-15 °C’dir.   BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ (SEPTORİA TRİTİCİ): hastalığının ilk belirtileri alt yapraklarda başlar, çevre koşullarına bağlı olarak üst yapraklara kadar çıkabilir. Hastalığın bayrak yaprağa kadar ilerlemesi durumunda, meydana gelebilecek kayıp, yoğunluğuna bağlı olarak %25-50 arasında olabilir. Hastalığın belirtileri küçük, düzensiz, ortası açık saman sarısı veya kirli sarı renkte yaprağın yeşil kısımlarından kesin sınırlarla ayırt edilen lekeler şeklindedir. Hastalık ilerledikçe bu lekeli alanlar kül rengini alarak tüm yaprakta sararma meydana getirir. Bu lekelerin üzerindeki küçük siyah toplu iğne gibi olan noktacıklar etmenin spor yataklarıdır ve yaprak üzerinde rahatça görülebilir. Rüzgâr yardımıyla uzun mesafelere taşınabilen bir hastalık olması sebebiyle pas hastalıklarında olduğu gibi